Odling

Trädgården

Elofshäll Must & Cider är en småskalig producent av must och cider med egen äppelproduktion.

Besöksträdgården är på en hektar med 550 kronträd av 80 olika sorter, inklusive alla de värmländska äppelsorterna. Produktionsfältet är på 2 hektar med 2 000 träd och är en interntiv odling med spaljé. Alla har droppbevattning från ett centralt bevattningssystem.

Under tusentals år har människan odlat äpplen och vidareutvecklat det som idag är minst 7 500 olika äppelsorter. I Sverige finns det drygt 300 olika sorter av Malus Domestica, eller det vi känner som äpple.

Klimatet vi har i Sverige, med långa, kalla vintrar och korta somrar, gör att frukten mognar långsammare. Det ger mer syra i äpplena, och så även i cider och must. För att få en bra balans behöver du dock en blandning av både söta, syrliga och bittra äpplen. Och med lite magi får man riktigt bra hantverksmust eller cider.

Våra huvudsorter av äpplen är Aroma, Amorosa, Discovery, Folke, Rubinola, Santana och ulika cidersorter.

Året runt på äpplegården

Det är aktivitet på gården året runt, efter äppelträdens utveckling och äpplens mognad.

Från ett äppelträd till färdig must eller cider tar det ofta 3-5 år. Ett äppelträd kan antingen köpas färdigt (2-3 år gammalt träd), eller så kan det ympas på önskad sort.

Ympning sker normalt samtidigt med beskärning och sker normalt i mars/april då det inte längre är frost. Ympningen ympas på en grundstam som väljs utifrån härdighet, jordmån och klimat.

Det färdigympade trädet lämnas sedan i en kruka över sommaren, och planteras följande vår/sommar.

För att överleva måste trädet ha mycket vatten de första 5-10 åren. Normalt sker detta genom droppbevattning.

Äppelträden måste beskäras varje år för att säkerställa tillväxt, starka grenar och tillräckligt med solljus. Beskärning kan ske från lövfällning till knoppsättning, med huvudbeskärning i mars/april. Beskärning gör att det allt efter hand bildas fruktved, knopp som utvecklas till blommor.

Genom pollinering bildas äppelfrukten. Därför har alla äppelsorter också en tillhörande pollineringssort.

Skördesäsongen börjar normalt i september och pågår till oktober/november. Äpplena plockas, sorteras och lagras tills pressningen kan börja sent på hösten.

För att göra cider får musten jäsa under vintern, innan en eventuell andra jäsning på flaska.

Tidigt på våren börjar arbetet med start av droppbevattning, samt ogräsrensning under äppelträden.

Under hela sommaren måste gräset klippas och hållas kort, och träden gröngödslas för att minimera potentiella skadedjur.

Sedan börjar skördesäsongen igen.